Het is wat het is.

God, schenk mij de kalmte om te aanvaarden
wat ik niet kan veranderen,
moed om te veranderen wat ik kan veranderen,
en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.

(gebed van Franciscus van Assisi)

Bovenstaande tekst kennen we in enigerlei vorm allemaal wel. Maar wat is aanvaarden?
De term komt van het middelnederlands aenvaerden: de tocht ondernemen, ter hand nemen, gelaten dragen. In het moderne Nederlands betekent het: ondernemen (een reis aanvaarden), ontvangen (een cadeau aanvaarden, kritiek accepteren), goedkeuren (een voorstel aanvaarden), op zich nemen (een functie aanvaarden) en gelaten dragen. In dit stuk heb ik het voornamelijk over de laatste betekenis. Op een andere betekenis kom ik hieronder nog terug.

Ik herlas dezer dagen nog eens Eckhart Tolle, Een nieuwe Aarde. Daarin stelt hij onder meer dat het niet aanvaarden van (de situatie van) het huidige moment een belemmering vormt voor je spiritueel ontwaken. Ik ben het daar geheel mee eens, maar die aanvaarding lukt me lang niet altijd. Als je ouder wordt dan stuit je op verminderde vermogens. Ik kan minder lang achtereen wandelen, mijn conditie wordt minder, ik heb een beetje last van PHPD, mijn geest wordt trager. Het aanvaarden daarvan is nog wel een haalbaar streven. Dat is anders met het aanvaarden van zaken die in de buitenwereld spelen: de laksheid van politici, de welbewust onbewuste onwetendheid van een aantal mijn medeburgers als het over democratie of klimaat gaat, de harteloosheid van sommige gemeenten en hun inwoners ten aanzien van de opvang van vluchtelingen, het vreselijke lijden in de wereld ten gevolge van oorlog, geweld of klimaatproblemen – en zo kan ik nog wel even doorgaan. En aan de meeste van die situaties denk ik niets te kunnen veranderen – en daarmee wordt de uitspraak van Franciscus actueel. Het lijkt alsof ik de keuze heb tussen kalmte en aanvaarden aan de ene kant en irritatie, woede of verdriet aan de andere kant.

Aanvaarden betekent echter niet dat de situatie je niets doet. Je kunt als eerste reactie best veel emoties hebben, maar de vraag is: kun je die daarna parkeren (niet: onderdrukken) zodat de kalmte terug komt? Ik denk dat dit in principe kan, maar het vraagt wel een geestelijke inspanning. Je moet die geestelijke reis willen ondernemen (zie de eerste middelnederlandse betekenis). Aanvaarden is dan niet een passieve aangelegenheid, een ‘gelaten dragen’, maar een actieve worsteling, die kan uitlopen op het gebed van Fransiscus, waarmee zowel de kalmte als de moed kan terugkeren. En je ook bijdraagt aan een betere wereld.

4 gedachten over “Het is wat het is.

 1. Nancy

  Helemaal mijn mantra van de afgelopen weken. Het is zoals het is. Allemaal kleine oefeningen kwamen op mijn pad:een kapotte auto op een godverlaten weg in Frankrijk, een muurtje eaar je één steen even recht wil leggen en die dan helemaal instort, een dichte bakker, het is allemaal zoals het is. Niet eens echt erg. Er zijn veel ergere dingen. En ook die zijn zoals ze zijn, helaas. Maar ik kan inmiddels wel muurtjes bouwen, restaurantje spelen in eigen huis en ben weer beter in pannenkoeken bakken. En we zijn ook gewoon weer thuis gekomen, zonder auto.

 2. Herbert de Jonge

  Was es ist

  Es ist Unsinn
  sagt die Vernunft
  Es ist was es ist
  sagt die Liebe

  Es ist Unglück
  sagt die Berechnung
  Es ist nichts als Schmerz
  sagt die Angst
  Es ist aussichtslos
  sagt die Einsicht
  Es ist was es ist
  sagt die Liebe

  Es ist lächerlich
  sagt der Stolz
  Es ist leichtsinnig
  sagt die Vorsicht
  Es ist unmöglich
  sagt die Erfahrung
  Es ist was es ist
  sagt die Liebe

  Erich Fried (1921-1988)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *