Leiderschap

Meer dan ooit is er behoefte aan leiderschap, zowel in het bedrijf als in het openbare leven. Werkelijk spiritueel en inspirerend leiderschap. Niet een leiderschap dat aan individuen zijn wil oplegt, maar een leiderschap dat juist de uitdrukking is van de wil van alle “stakeholders”. Niet een leiderschap dat de neuzen wil richten, maar dat zijn richting ontleent aan de afstemming op wat werkelijk nodig is. Een leiderschap dat niet alleen geconcentreerd is aan de top maar gespreid is door de hele organisatie en samenleving heen.

Mijn koning en ik praten er vaak over wat onze bijdrage daaraan kan zijn, en hoe we dit soort leiderschap kunnen ontwikkelen bij onszelf en anderen. Ook constateren we dat er nog steeds nauwelijks vrouwelijke leiders zijn, en dat die er op korte termijn niet in grote getale zullen komen. Ik denk dat dat komt omdat de heersende bedrijfs- en organisatiecultuur gebaseerd is op mannelijke waarden.

Willen we dat zo houden, of willen we echt veranderen? En als we dat willen, hoe zouden we dat dan kunnen? Geen gemakkelijke vragen, maar dat wil niet zeggen dat we hier geen richtlijnen voor kunnen ontwikkelen.

Bovendien beschik ik over een trainingsprogramma dat dit soort zaken heel fundamenteel aan de orde stelt: Samen werken/vrouwen en mannen. Dat geeft niet het antwoord op alle vragen, maar het helpt ons wel op weg. Het is ook bij uitstek een programma dat het volgende thema behandelt: open communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *