Enkele vragen aan de raadgever

De afgelopen tijd werden onder meer de volgende vragen aan mij voorgelegd:

De concerndirecteur:

– Het zit me niet lekker dat we, om rendabel te draaien, onze producten moeten laten maken in derde wereld landen onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden, inclusief kinderarbeid. Afgezien van de ethische kant lijkt het me ook een zwakte in de markt, want we kunnen maar zo een kopersstaking oplopen. Weet jij hoe ik hier mee moet omgaan?

De ‘middle-manager’:

– Ik heb nu al twee keer een promotie gemist naar een hogere functie. Er wordt me verteld dat ik onvoldoende leidinggevende capaciteiten heb, maar ik heb geen flauw idee waar ze het over hebben. Ze kunnen me dat ook niet duidelijk maken. Kun je me helpen uit te vinden wat er aan de hand is en wat ik er aan kan doen?

De hoogleraar-directeur:

– De hoogleraren van onze afdeling werken eigenlijk helemaal niet samen, willen dat ook niet, want ze houden van autonoom werken. Intussen missen we hierdoor ontwikkelingskansen op het gebied van onderwijs en onderzoek.

Het hoofd van de afdeling:

– Twee van onze medewerkers zijn zodanig met elkaar in conflict, dat de normale werkverhoudingen ernstig zijn verstoord. Kun je ons helpen dat op te lossen?

De ‘senior vice-president’:

– We hebben het allemaal zo druk, dat de kwaliteit van ons werk er nu echt onder gaat leiden. Bovendien verliezen we het plezier in ons werk. En voor onze gezinnen hebben we te weinig tijd. Heb jij enig idee over wat we hieraan kunnen doen?

De directeur personeelszaken:

– Waar haal ik in godsnaam goede mensen vandaan (technici, academici, it-deskundigen)? En als ik ze heb, hoe houd ik ze? (ik hoorde dezelfde vraag trouwens van een schooldirecteur met betrekking tot leraren)

Wat hebben al deze vragen gemeen?

Ze hebben gemeen dat de traditionele manieren van probleem-oplossen hier niet meer werken. Om een duurzaam antwoord op deze vragen te verkrijgen is een nieuw perspectief nodig. Een perspectief dat niet alleen rekening houdt met de rationele aspecten van het vraagstuk, maar ook met de emotionele, intuïtieve en spirituele aspecten. Om een duurzaam antwoord op deze vragen te verkrijgen is een raadgever nodig.

Zo’n raadgever ben ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *