Iets over mezelf

Ik ben geboren in 1940 als oudste zoon van een Joodse vader en een Friese moeder. Later gelukkig getrouwd, vader van drie kinderen, en toen die groot waren in harmonie gescheiden. Omstreeks 1985 kreeg ik een levensbedreigende ziekte, waarvan ik volledig ben genezen. Thans grootvader van acht kleinkinderen, en weer gelukkig getrouwd. Ik ben lid van een vrijmetselaarsloge en speel bridge.

Ik heb andragologie en psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (doctoraal 1965). Na een succesvolle loopbaan als wetenschapper, docent, manager en psychotherapeut heb ik in 1983 mijn eigen praktijk gestart als organisatie-adviseur en managementtrainer/coach (SPL – het Samenwerkingsverband Persoonlijk Leiderschap b.v.). Ik heb vooral gewerkt op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling, samenwerking, leiderschap, veranderingsprocessen. Enkele broodheren van de afgelopen jaren: ABN/AMRO, Aegon Vastgoed, diverse gemeenten (klein en groot), bouwbedrijven (o.a. Strukton, ERA-bouw), diverse Billiton-bedrijven (chemische industrie), adviesbureau’s, een Kamer van Koophandel, een kleine multinational op het gebied van badkamerartikelen, enzovoort. Ik heb ervaring met het organiseren en leiden van internationale conferenties op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en leiderschap, die zeer succesvol zijn gebleken.

Ik heb een netwerk van zeer bijzondere en capabele collega’s opgebouwd, van wie ik veel geleerd heb en nog steeds leer, en met wie ik veel samen heb gewerkt en werk. Internationaal heb ik gewerkt in de Verenigde Staten, Tsjechië, Rusland, Estland, Duitsland en India.

Voorts gaf ik leiding aan The Edge, International School for Leadership and Spirituality . The Edge wilde een antwoord zijn op het schreeuwend tekort aan werkelijk inspirerend en vrijmakend leiderschap in de wereld, en op de behoefte van jonge mensen om daarvoor opgeleid te worden. In verband met mijn pensionering is The Edge inmiddels ter ziele, maar er bestaat nog wel een doorgaandegroep (voor alle leeftijden); zie: https://spirit-in-action.weebly.com.

Heel veel plezier heb ik ook beleefd aan het schrijven en publiceren van vele artikelen en een dertiental boeken: – Leven in je Lijf, 1978, (uitverkocht); – Management zonder Controle, 1986, (uitverkocht); – De Professionele Manager, 1989, (leerboek, uitverkocht); – Ruimte voor Geluk, (uitverkocht) – Spiritueel Leiderschap, Kluwer, 1996-2002 (uitverkocht), bestemd voor iedereen die zijn/haar leiderschap wil ontwikkelen; – Zin in Zorg, (uitverkocht) – Het leven een Spel (samen met Jan Paul van Soest), (uitverkocht) – Leven op het randje, over bewust leven in een hachelijke wereld, ook weer een verhalenboek. Gopher Publishers, 2004, te bestellen via de boekhandel/internet of (sneller): www.gopher.nl ; – De Aarde heeft koorts (samen met Jan Paul van Soest en Judy McAllister); – Zeven stappen op de weg naar bewustzijnsontwikkeling; – Gebedsboekje voor Zoekers, alle uitverkocht; – Voor niets gaat de zon op; blauwdruk voor een waardige wereld, te bestellen via: webshop.elikser.nl/voor-niets-gaat-de-zon-op.html – en tenslotte: Op weg naar jezelf . . . een pelgrimsreis in zeven etappes, https://webshop.elikser.nl/op-weg-naar-jezelf-een-pelgrimsreis-in-zeven-etappes. Spiritueel leiderschap, Ruimte voor geluk en De Aarde heeft koorts zijn ook in het Engels vertaald. De uitverkochte boeken zijn overigens via bol.com of websites die in tweedehands boeken doen nog wel verkrijgbaar.

En nu ben ik dan 80 geworden (in 2020), en werk op zakelijk niveau nog maar in zeer beperkte mate (zie daarvoor de startpagina). Wat ik wel doe: nadenken over en bevorderen van een massale bewustzijns-transformatie, die mijns inziens nodig is om de grote problemen van deze tijd het hoofd te bieden. Verder stel ik mijn ervaring en wijsheid als oudere ter beschikking aan wie het maar hebben wil, onder andere door iedere week een blog te schrijven (voor zolang als ik dat nog leuk vind; zie de homepagina van deze website), en door af en toe een lezing te geven of een voordracht te houden.

Het motto in de kop van deze website  – Wij willen streven naar het hoogste, graven naar het diepste, en de wereld omspannen met vriendschap – heb ik opgedaan in mijn jeugd als lid van de socialistische jeugdbeweging AJC. Deze tijd ligt reeds ver achter me, maar deze uitspraak, de zogenaamde Trekvogelwet, is me altijd bijgebleven en is een leiddraad geworden voor mijn leven en werken.

2 gedachten over “Iets over mezelf

 1. Karel Musch

  Waarde Broeder Erik,
  Maar even via dit kanaal. Ik ben benieuwd of jij weet hebt van een instituut dat cursussen organiseert over de Mahabharata, of dat die teksten leest met de cursisten. Ik heb met die teksten gewerkt, o.a. voor een publicatie in Thoth maar wil meer de verdieping in.
  Hopende dat je het goed maakt. Je teksten in Thoth lees ik me belangstelling; zeker ook vanwege het integere ‘weten van het niet-weten’. Spreekt me zeer aan.
  Warme broedergroet,
  Je Karel Musch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *