Maandelijks archief: april 2025

Een paard op de snelweg.*)

Het wordt steeds moeilijker om zonder slimme telefoon de deur uit te gaan.
Hoelang hebben we nog de vrijheid om offline te leven?
*) Frank Mulder, 9 april 2025 – verschenen in De Groene, nr. 15 

Onlangs stuitte ik op het artikel van Frank Mulder (zie bovenstand citaat), en besloot naar aanleiding daarvan dit blog te schrijven. Frank Mulder leeft zonder smartphone, met alleen een Nokia – ‘het paard op de snelweg’ – . Het wordt bijna onmogelijk om zonder smartphone te leven en deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer. Steeds meer heb je de smartphone nodig om in te loggen bij je bank of andere websites. We raken de vrijheid kwijt om (grotendeels) offline te leven. Dat heeft aanzienlijke bezwaren. Voor je het weet zit je vaker op je smartphone dan je eigenlijk zou willen. Daarmee sluipt er iets in je denken: dat je (delen van) de virtuele realiteit gaat aanzien voor de fysieke realiteit. Niet alleen dat je daarmee een vertekend beeld krijgt van die fysieke wereld, je mist ook een bron van vreugde en schoonheid. Bovendien leveren we ons met de smartphone over aan enkele heel, hééél veelverdieners, die hun winst niet altijd constructief gebruiken, om het maar eens gematigd uit te drukken. Overdreven? In uw geval niet van toepassing? Lees het genoemde artikel *) Als u meer dan 15 minuten per dag op uw smartphone zit, LEES DAT ARTIKEL! En daarna andere artikelen die spreken over het gevaar van de digitalisering van onze samenleving, en het gevaar van smartphones voor kinderen. Als u daar geen tijd voor heeft, omdat u teveel op uw smartphone zit is het voor u al te laat. Tenzij u op uw schreden terug keert natuurlijk.

Natuurlijk heeft de smartphone ook enkele voordelen. Zo is WhatsApp een prachtige mogelijkheid voor contact met je vrienden – zolang dat het offline contact niet vervangt (maar: stap over op Signal – maar dat is een ander verhaal!). En via LinkedIn en Facebook (maar: stap over op BlueSky, maar dat is een ander verhaal) horen we nog eens wat van onze vrienden en familie. Maar zelf zit ik per dag misschien hooguit 15 minuten op mijn Iphone, verdeeld over twee keer per dag, om even de goepsapps te lezen (waarop overigens veel te veel geneuzeld wordt, maar dat is een ander verhaal), waar ik trouwens zelf bijna nooit op reageer. Wel zit ik regelmatig achter mijn computer, om deze blogs te schrijven, daar dingen voor op te zoeken, en enkele noodzakelijke dingen te regelen. (Dat kost mer vind ik ook al te veel tijd, maar zelden meer dan een paar uur op sommige dagen; nooit op zondag) Maar met mijn hand op mijn hart kan ik zeggen, dat ik nog steeds primair leef in de offline wereld.

Ik wou het voor vandaag hier maar bij laten. Maar lees het genoemde artikel !!!!!

*) https://www.groene.nl/artikel/een-paard-op-de-snelweg

Die-in

Vorige week heb ik u beloofd verslag te doen van een demonstratie waaraan ik heb deelgenomen. Het was een demonstratie van XR tegen het faciliteren van de grote zeecruiseschepen in Amsterdam. Waarom protesteren we daartegen? Tja, dan moet je het volgende weten over cruiseschepen (bron: XR):

  • Een zeecruisepassagier stoot tweemaal meer CO2 uit dan iemand die voor een vliegvakantie met accommodatie kiest en acht keer meer dan iemand die over land reist.
  • In 2022 hebben zeecruiseschepen in Europa meer zwaveloxiden uitgestoten dan 1 miljard auto’s oftewel 5 keer meer dan alle auto’s op het Europese continent.
  • De dagelijkse uitstoot van stikstofoxiden van zeecruiseschepen is gelijk aan de uitstoot van 31.000 extra vrachtwagens die per dag een volle ronde op de A10 rijden. En dan hebben we het nog niet over de uitstoot van zwavel en fijnstof.
  • Een walstroom is geen oplossing voor dit probleem, want het electriciteitsnet van Amsterdam is hiervoor niet geschikt.
  • Dan hebben we de uitstoot onderweg, voor de kust en op volle zee nog niet meegerekend.

XR neemt de maandelijkse proefneming met de luchtalarm sirenes (elke eerste maandag van de maand) als startpunt voor demonstraties. Zij beschouwt de sirenes als een waarschuwing voor de klimaatscatastrofe die al begonnen is en ons nog te wachten staat. Zij doen dit middels een die-in in diverse plaatsen: voor dood op straat gaan liggen. Dat heb ik de afgelopen eerste maandag van april ook gedaan. De demonstratie in Amsterdam was specifiek tegen de cruiseschepen gericht. Heeft dat veel effect? Op korte termijn niet, maar alle beetjes helpen zoals ik vorige week heb betoogd, en ooit zullen die beetjes wel effect sorteren.

Dit als een voorbeeld van de tientallen dingen die je kan doen en laten. Nu is dit voorbeeld een makkelijke actie – ik hoef er weinig of niets voor op te geven; ik was toch al niet voornemens op cruise te gaan. Merkwaardigerwijs zou ik het ergens wel jammer vinden als die cruisechepen er niet meer komen – ik vind het wel een karakteristiek symptoom van Amsterdams’ connectie met de wereld. Maar nogmaals – veel pijn doet het verdwijnen van de cruiseschepen me niet. Voor andere handelingen is het offer wel iets groter, maar nog gering in vergelijking wat we eigenlijk collectief zouden moeten opgeven. Maar ook in dat geval zou ons leven weliswaar sober zijn maar nog steeds rijk kunnen zijn aan vreugde en schoonheid.

Venetië bant de cruiseschepen uit de binnenstad.

De bewuste consument/burger.

In de vorige blogs heb ik beschreven hoe we financieel en geestelijk gemanipuleerd worden, en eindigde ik met de vraag wat we daartegen kunnen doen. Sindsdien las ik een artikel in NRC dat beschreef hoe de economie ons ziek maakt.*) De doorgeschoten vrije markt economie tast met name onze mentale gezondheid aan. De nadruk op economische prestatie en zelfraadzaamheid creëert een mentale belasting die we evolutionair nauwelijks kunnen dragen. Bovendien heerst er een economische ideologie van oneindige behoeften, concurrentie en eeuwige groei, waardoor we onszelf moeten vermarkten. En daarbij komt de voortdurende onzekerheid, en de gigantische inkomens- en vermogens ongelijkheid. Wij zijn gevoelsmatig steeds minder meester over ons eigen lot. En als we ons perspectief verruimen naar de verder verwijderde toekomst, dan staat het er met de mensheid als geheel niet rooskleurig voor.

U kunt daar misschien allemaal best tegen, maar de enorme behoefte aan psychiatrische en psychologische consulten laat zien dat u daarin een uitzondering bent. Maar ook voor u is de economie eerder een belasting dan een vruchtbare leefomgeving. Dus ook door de economie als zodanig worden we gemanipuleerd. Ik kom dan weer terug op de vraag: wat daartegen te doen?

Ik ben daar in vorige blogs al uitvoerig op ingegaan: zie bijvoorbeeld de blogs van 19/9, 15/2 en 27/2. Ik vat dat nu samen in zeven punten:

  • Bevorderen van zelfkennis en zelf-achting.
  • Ontwikkelen van openheid van geest; blijf kijken naar de realiteit.
  • Ontwikkelen van een ideaal-beeld van de door u gewenste toekomst.
  • Vervolgens u als consument en burger door de bovenstaande punten te laten beïnvloeden. Met name zou ik persoonlijk terughoudend zijn met AI, ChatGP, X, WhatsApp en Facebook.
  • Stelling nemen, in de eerste plaats bij verkiezingen, maar ook in uw omgeving.
  • Deelnemen aan collectieve acties: demonstraties, petities, enzovoort.
  • En tenslotte: richt u op de oorsprong van alles: de scheppingskracht, de Essentie, de goddelijke dimensie, wat voor u maar goed voelt,; en die zich bij u openbaart als innerlijke gids. Laat u daardoor leiden.

U ziet dat ik in de eerste drie punten de nadruk leg op de ontwikkeling van uw bewustzijn, omdat ik geloof dat zulks leidt tot uitstraling in de wereld – en ooit zal de gezamenlijke uitstraling van mensen van goede wil een verschil maken. Maar niettemin blijft ook actie nodig. In mijn volgende blog zal ik ingaan op een actie die ik zelf heb ondernomen – misschien kan dat u stimuleren.

© de Volkskrant, Claudie de Cleen

*) Kees Cools en Jim van Os, De economie maakt ons ziek, NRC, 5 april 2025

AI – de nieuwe wereld-dictator?

Zoals de Eerwaarde Moeder treffend uitlegt in de sciencefiction klassieker Dune: ‘Ooit vertrouwden mensen hun denken toe aan machines, in de hoop dat dit hen zou bevrijden. Maar dat gaf andere mensen met machines alleen maar de kans om hen tot slaaf te maken.’

Eind tachtiger jaren kreeg ik een therapieprogramma onder ogen dat werkte via de computer. Je kon schriftelijk vragen stellen of een conversatie aangaan met de virtuele therapeut, en die gaf dan op het scherm een schriftelijke reactie, waarop jij weer kon reageren. Zo kon een hele therapiesessie ontstaan gebaseerd op de Rogeriaanse therapie methode. Ik, toentertijd gelicenseerd psychotherapeut, heb dat zelf bij wijze van proef gedaan, en was getroffen door de schijnbare authenticiteit van de reacties door de ’therapeut’. Onderzoek toonde aan dat het ook bleek te werken voor de meeste ‘echte’ hulpvragers, die dan vaak geen therapeut in vivo meer nodig hadden. Het programma voelde als aandacht, en dat bleek vaak voldoende.Toch is het programma uit de praktijk verdwenen – waarschijnlijk omdat er sindsdien meer verfijnde therapeutische chatboxen zijn ontwikkeld die ook heden ten dage worden gebuikt met wisselend resultaat (mede afhankelijk van de kwaliteit van de chatbox); soms in combinatie met een therapeut van vlees en bloed en maar zelden met schadelijke gevolgen.

Toen AI en ChatCTP verschenen was ik dus niet echt onder de indruk – we hadden zoiets al in ’88. Ook was ik niet zo bevreesd voor eventuele schadelijke effecten – ik dacht daar zijn we zelf bij, en we hoeven ons er niet aan over te leveren. Maar na het verschijnen van DeepSeek heb ik mijn mening herzien. Het grote verschil tussen DeepSeek en eerdere programma’s is dat het betaalbaar is, en werkt met open source software, die dus voor iedereen toegankelijk is. Maar dat betekent ook dat iedereen de algoritmen waarmee het werkt kan beïnvloeden.

De nieuwste AI systemen creëren hun eigen virtuele werkelijkheid, van waaruit ze reageren. Ik citeer: In plaats van te vertrouwen op gecontroleerd leren met menselijke feedback, hebben de technici van het bedrijf gekozen voor een techniek die ‘reinforcement learning’ wordt genoemd. Bij deze methode leert het model zelfstandig, waarbij het positieve feedback krijgt wanneer het een correct antwoord geeft. Pure reinforcement learning (versterkingsleren) wordt gezien als de heilige graal van machine learning, omdat het echte inzichten mogelijk maakt in plaats van simpelweg aangeleerde patronen te reproduceren.*)

De interne werkelijkheid die dusdoende wordt gecreëerd kan subtiel afwijken van de echte werkelijkheid. Bovendien kan een kwaadwillig iemand – en zoals we weten zijn die volop aanwezig – daar feiten in smokkelen die in feite niet bestaan. Ik noem een voorbeeld: er kan in staan dat het schadelijk is als een land asielzoekers toelaat. Het probleem is dat je die afwijking van de werkelijkheid niet direct ziet, maar dat die wel de antwoorden beïnvloedt die door bijvoorbeeld ChatGTP gegenereerd worden. Dat is nog wat anders dan complottheorieën! Die kun je altijd nog relatief gemakkelijk ontzenuwen, maar in dit geval zie je niet dat het antwoord door een complottheorie wordt gekleurd. Voor de meer uitgebreide beschrijving van wat AI te weeg kan brengen verwijs ik naar de voetnoot.

Als mensen massaal AI gaan gebruiken kan zodoende een hele cultuur beïnvloed worden. Is het niet fantastisch dat Frank Herbert, de science-fiction auteur van Dune, dat al in 1965 voorzag?

In het vorige blog beschreef ik hoe we financieel gemanipuleerd worden, maar nu gaat het om geestelijke manipulatie. Dat vind ik nog veel schadelijker. Wat kunnen we daartegen doen? Wordt vervolgd.

*) Bruno Maçães, De race naar de God-modus, De Groene Amsterdammer, 19 februari 2025. Dit artikel heeft me geïnspireerd tot dit blog.