Het mysterie van leiderschap – I

Mijn hele werkzame leven ben ik geboeid geweest door  het concept ‘leiderschap’. Wat is het? Wat is goed, effectief leiderschap? Waarom missen we zo vaak een goede leider, zowel in het bedrijfsleven als in de politiek? Wat zijn de eigenschappen van een ‘goede’ leider? Hebben we leiderschap nodig als we in deze wereld willen overleven, of moeten we juist leren het zonder te doen? Wat is het verschil tussen een leider volgen, en je aan hem onderwerpen – met andere woorden, wat is de relatie tussen leiderschap, macht en vrijheid? Is leiderschap te leren, of is het een kwestie van aanleg? Dat waren de vragen die me bezig hielden, en na meer dan twintig jaar ervaring en studie resulteerde dat in mijn magnum opus: ‘Spiritueel Leiderschap’ (1996). Zowel de termen ‘persoonlijk leiderschap’ als  ‘spiritueel leiderschap’ werden door mij gemunt – ik geloof niet dat ze veel gebruikt werden voordat ik dat deed; nu zijn die termen gemeengoed.

Toen, in 1996, dacht ik in mijn arrogantie dat ik wel zowat alles wist wat je over dat onderwerp te weten kon komen. Maar twee weken geleden was ik in Bethlehem, in bezet Palestijns gebied, en werd daar geconfronteerd met zowel een schrijnend gebrek aan leiderschap, als met de een van de meest bewonderenswaardige leiders die ik ken: Ibrahim Issa, directeur van de Hope IbrahimKinderen HFSFlowers School voor vredesonderwijs. (Terzijde: als u meer wilt weten over dit prachtige project dan adviseer ik u naar de website te gaan: https://www.hopeflowersschool.org/intro.html en als u dit project wilt steunen naar: https://www.vriendenvanhopeflowers.nl/wordpress/?page_id=2). En ik realiseerde me dat ik feitelijk nog steeds niets van leiderschap begrepen heb.

Omdat mijn belangstelling voor het fenomeen nog onverminderd is – zie ook mijn blog van vorige week over Obama – , ben ik er maar weer eens over gaan nadenken. Eerst heb ik een werk-definitie van effectief leiderschap ontwikkeld, waarna ik de eigenschappen van wat ik denk dat een goede leider is op een rijtje heb gezet. Daarna heb ik de volgende leiders met elkaar vergeleken: Geert Wilders, Bas Eickhout en bovengenoemde Ibrahim Issa. Tenslotte heb ik nagedacht over wat van mijn overwegingen de consequenties zouden kunnen zijn. In mijn volgende twee – of drie – blogs maak ik u graag deelgenoot van mijn conclusies.

8 gedachten over “Het mysterie van leiderschap – I

 1. Ingrid van Rossum

  Dank je wel erik. Ik blijf je bewonderen en volgen. Fantastisch dat je blijft onderzoeken en delen.

  1. Steffi

   AT&T and T-mobile definitely needs some cotnotimiep. People need more options as its the only way for the present networks to improve their service. I’m looking forward to seeing more of this.

  2. privatkredit übers internet

   Tras la correspondiente «risión» y después de expresar públicamente mi apoyo al tatuaje que usted sugiere, que a buen seguro va que ni pintado (valga la «rebuznancia») a la redondez de la nalga, debo recomendarle encarecidamente, si no lo ha leído, que le meta usted mano (u ojo) al libro El florido pensil, de Andrés Sopeña. Es un destripe constante de la «inciclopedia» que nos ocupa, se lee maravillosamente y asegura las risas (aunque algunas con regusto amargo, ya se lo aviso).Me quito el sombrero una vez más. Es usted un grande.Suya afectísima,Azote.

  3. creditos master

    I’ve not had the pleasure of meeting Robison, but I have exchanged e-mails with Meade and read his book.  Meade is an experienced emergency medicine physician, a reserve police officer and a SWAT

  4. analisis kasus kredit fiktif

   I’m fairly petite, but I habe huge feet. So I have to shop for shoes in the men’s section, but that suits me fine. I wear mostly combat boots anyway. But if I do want something more feminine, it can get frustrating. Horray for online shopping.If I like it, I buy it. I don’t care whether it’s supposed to be masculine/feminine. I wear it, so it’s me. So yes, I would say that shopping is a way to express my identity…especially in what I don’t buy.

  5. kredit harz 4 änderungen

   You Better Take Me Out In That Car CraigYou spending money on that car and not me. Well thats just no good for anyone Craig. What happened to our date? I want to go out in that new ride. I see its black, guess you know whats good for your ass, huh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *