De zorg van een professional

Als professional zit ik enigszins met mijn handen in het haar. Ik word nogal eens geraadpleegd door mensen die behoefte hebben aan een doorgaande groep voor hun persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Zelf heb ik jarenlang dergelijke groepen begeleid: groepen die die jarenlang bijeen kwamen – in principe voor onbepaalde tijd voor  bijvoorbeeld een dagdeel per maand -, waaraan je zolang kon deelnemen als je wilde, met een minimum verplichting voor een half jaar (zes bijeenkomsten van één dagdeel). Een van die groepen bestaat nog (een mannengroep) en werkt nu zonder leiding. Zelf leid ik nog alleen maar de Heart Sutra Club, en die is voorlopig vol.

Die groepen ontwikkelden zich tot een ‘sangha’ een gemeenschap van vrije, onafhankelijke mensen met een gemeenschappelijk doel: hun eigen persoonlijke groei en het elkaar daarin ondersteunen. Naar mijn mening is in deze geseculariseerde wereld een grote behoefte aan dergelijke groepen, maar als ik iemand naar een dergelijke groep zou willen verwijzen, dan weet ik eigenlijk niet waarheen ik dat moet doen. De enige groep (waarvan ik weet) die daarbij in de buurt komt is de Sangha die georganiseerd wordt door Centrum Boswijk, maar die is specifiek voor hulpverleners, en bovendien erg groot; dus niet voor iedereen geschikt. Verder komt het Centrum voor Tantra in de buurt met zijn trainingen van anderhalf jaar, waaruit vaak informele doorgaande groepen voortkomen. Maar ook de jaartraining is tijdelijk, en  tantra is ook niet voor iedereen de weg. Zelf heb ik onderdak gevonden bij de vrijmetselarij, maar die werkt voornamelijk met rituelen en symbolen. Bovendien werken de meeste loges uitsluitend op cerebraal niveau – en ook dat is niet voor iedereen geschikt.

Er is een enorm aanbod van therapie- en trainingsgroepen, maar dat is niet wat ik bedoel – en naar mijn mening ook niet waaraan mijn cliënten behoefte hebben. Therapiegroepen zijn er om oud zeer te genezen, en de meeste trainingsgroepen zijn cursussen met een beperkte duur, gericht op het ontwikkelen van persoonlijke effectiviteit. Ik ben echter op zoek naar permanente groepen die een veilige haven zijn  ‘gewone’ mensen zoals u en ik, waarin je je diepste zieleroerselen met elkaar kunt delen en die zijn als een spiegel voor de geest. Waarin je hart kan groeien. Een sangha, maar dan niet gebonden aan een bepaalde godsdienstige of spirituele denominatie.

Misschien zijn die plekken er wel, maar ik ken ze niet en kan ze via internet ook niet vinden. Dat zegt nog niets, want er is zo’n overdaad aan groepen voor persoonlijke ontwikkeling, dat ik de plek die ik zoek wellicht over het hoofd zie.  In een volgend blog zal ik dieper ingaan op wat ik versta onder persoonlijke ontwikkeling en de noodzaak daarvan in deze wereld. Wordt vervolgd.

 

3 gedachten over “De zorg van een professional

 1. Mauk Pieper

  Beste Erik,
  Dan moet mij toch van het hart, zonder aan reclame te willen doen, dat er op Venwoude zeer intensieve langlopende trajecten Persoonlijk Leiderschap bestaan. Mensen worden in deze trajecten (Centaur, Opleiding Integraal Leiderschap) opgenomen in een kortere of langer bijeen zijnde Sanga’s. Daarin zijn mensen intens betrokken op elkaars zoektocht en transformatieproces. Maar welk langer trainings-traject ze ook doen, het is op Venwoude gebed in de de gemeenschap die daar woont en zijn dagelijkse onderzoek en oefening doet. Deelnemers voelen aan de sfeer op Centrum Venwoude, waar de trainingen van het trainingsbedrijf van Venwoude worden gegeven, dat de organisatie van het Centrum uitgevoerd wordt door een nu 25 jaar bestaande Sanga. Vrijwilligers in de keuken, in Bos en tuin, in bouw en onderhoud, maar ook in het trainingsbedrijf lopen soms wel 10 jaar mee en vormen de rand van de grotere Sanga van venwoude.
  Hartegroet
  Mauk

 2. erik.van.praag Bericht auteur

  Hi Mauk,
  Naar aanleiding van je reactie (en je persoonlijke mails) heb ik me nog eens verdiept in de werkwijze van Venwoude. Venwoude komt in de buurt van wat ik bedoel, maar is het toch niet helemaal. Er bestaan een aantal losse (overigens zeer waardevolle) programma’s, die per definitie tijdelijk zijn, en dus geen sangha in de door mij bedoelde zin. Dat geldt ook voor de curricula. Venwoude zelf vormt wel een sangha, maar dat is alleen voor mensen die er wonen, of in Lage Vuursche wonen, of er als vrijwilliger werken. Dat moet je maar willen. Bovendien moet je je dan in de filosofie van Venwoude kunnen vinden.
  Het dichtst bij wat ik bedoel komt nog de gemeenschap van Studenten van Ted Wilson. Maar dat lijkt me niet iets voor hen die niet met hem gewerkt hebben.
  Overigens verwijs ik wel eens mensen naar Venwoude, als ik het gevoel heb dat Venwoude kan bieden wat ze nodig hebben.
  Met respect,
  Erik

 3. Elisabeth Roelvink

  Ha Erik,
  Misschien kun je eens kijken naar de Ridhwan. Ik ben in januari ingestapt in een doorgaande groep die 4x 3 dagen per jaar bij elkaar komt, met tussendoor een lokale oefengroep. De belangrijkste methode is open inquiry. Ik verwacht me er thuis te voelen. Ik heb vrienden die al 10 jaar in zo’n groep zitten.
  Liefs,
  Elisabeth

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *