Moeten we nu eigenlijk oordelen of niet?

Terug van vakantie verzeil ik in een zelfgeschapen tijdsdruk – daarom maak ik het me vandaag maar gemakkelijk door in mijn blog een stuk over te nemen van Rutger Bregman, schrijver bij de Correspondent. Niet zozeer om iemand aan de schandpaal te nagelen, maar om mijn onbegrip te delen met het gedrag van sommige burgers. Eerst maar even het stuk:

Van sommige mensen snap ik niet hoe ze in de spiegel kunnen kijken. Neem de gigantische belastingontwijking van Max Verstappen.
Slechts één dag nadat hij 18 was geworden, verhuisde hij al naar Monaco. Zijn belastingtarief daar? 0 procent. Zijn belastingtarief hier in Nederland? 0 procent. Zijn belastingtarief in België, waar hij tot zijn 18e woonde? 0 procent. Van de 64 miljoen euro die Verstappen dit jaar verdient, draagt hij 0 euro bij aan onderwijs en zorg, politie en brandweer. Helemaal niks.
Zelf profiteerde Verstappen van het publieke betaalde onderwijs op basisschool De Boomgaard in Maaseik en de middelbare school Trevianum in Sittard. Maar zijn eigen bijdrage aan de scholen van Nederland en België? Niks, nada, noppes. ‘Blijft Verstappen tot 2028 in Monaco gevestigd,’ zo becijfert de Volkskrant, ‘dan loopt zijn belastingvoordeel over 13 jaar op tot minstens 200 miljoen euro.’
Hoe presteert zo iemand het om met een Nederlandse vlag in zijn handen feest te vieren? Misschien omdat niemand in zijn omgeving hem de waarheid durft te vertellen. Vorig jaar werd deze zogenaamde ‘held’ zelfs benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau – het lintje en de ceremonie werden gefinancierd door hen die wél netjes hun belasting betalen.
Zie ook het artikel in de Volkskrant van dit weekend, over de immorele praktijken van Verstappen en andere topsporters: https://lnkd.in/e_J_Etdy
En stel je voor dat een graaiende bankier met een Nederlandse vlag op de Zuidas zou rondrennen. Het land zou te klein zijn. Wat mij betreft stoppen we ook met het juichen voor dit soort lui. Mensen als Verstappen werken namelijk niet voor hun land. Ze werken alleen maar voor zichzelf.

(Bron :HP/De Tijd, 30 mei 2023.)

Het is altijd goed om bij een dergelijke verontwaardiging ons de bijbel te herinneren over de balk in het eigen oog (Matt. 7:3). Nee, op grote schaal belasting ontduiken doe ik niet en heb ik nooit gedaan, maar een brandschoon geweten. . . ? Ik sta er niet voor in.

2 gedachten over “Moeten we nu eigenlijk oordelen of niet?

 1. Anoek Van Praag

  Tja en zo zijn er velen maar mooi dat je het opschrijft.
  Ik maak me ook kwaad over dingen en probeer ermee te leven.
  De 1% van de rijken die het allemaal voor elkaar hebben
  De cruise ships die de zee en de havens de das om doen
  De bomen die alsmaar omgehakt worden in naam van de vooruitgang
  De gezondheids zorg in vele landen: te kostbaar(VS) of niet aanwezig
  Nu ja, ga zomaar door
  Waar zijn de jongeren die het zouden moeten opnemen tegen deze chaos?

 2. Piet Jeuken

  Dag Erik
  Het volk wil brood en spelen
  Ik ken een aantal verstandige mensen die idolaat zijn van FI en Max Verstappen.
  Ze willen niet dat dit speeltje hen wordt afgepakt.
  Ooit stemde ik als wethouder tegen een vergunning voor het rijden met old timers door natuurgebieden.
  Het hielp niet.

  En toch.
  Spoken word artiest Babs Gons schreef een gedicht onder de titel:
  Doe het toch maar!
  Omdat ze niet ander kan.

  Doorgaan dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *